TAEKWONDO KAWARMALA

TaeKwondo Vereniging Kawarmala

Roy_geel_pak_11_2016Ronald Fransciscus Kawarmala (Roy) geboren op 21 maart 1951 groeide op in Djakarta (Indonesië). De naam Kawarmala is afkomstig van Tanimbar , een eiland op de zuidoost Molukken (Maluku Tenggara). Hij beoefende er Karate en Badminton en boekte veel succes met Badminton.

Hij emigreerde op 17-jarige leeftijd naar Nederland, waar hij kennismaakte met de Koreaanse gevechtsport Taekwondo Zijn eerste lessen kreeg hij van de heer Coffa. In 1973 behaalde hij de le dan. Deze tak van sport had zijn hart veroverd.
Hij richtte de huidige TKD vereniging Kawarmala op en gaf zijn eerste lessen in Best. Hij was van 1974 tot 1985 aangesloten bij de N.T.A. (Nederlandse Taekwondo Associatie). In die jaren had hij naam gemaakt als een van de betere ITF verenigingen.

Roy Kawarmala trapIn 1981 slaagde hij voor de cursus die CRM had uitgeschreven in het kader van de samenwerking tussen de twee Nederlandse Taekwondo-bonden. Hij werd hierdoor rijksgediplomeerd hoofdleraar. In 1986 sloot hij zich, in het belang van de vereniging, aan bij TBN (Taekwondo Bond Nederland).

1996 werd een druk jaar voor hem in verband met de omschakeling van de stijlvorm Hyongs/Tulls naar Taegeuk/Poomse. Hij moest naast een volledige baan, een gezin en de vereniging ook tijd zien te maken om zichzelf te ontwikkelen. Door zijn enorme inzet en motivatie wist hij in 1998 de 7e dan te behalen. Binnen de TBN is hij aktief als lid van het CHD (College hogere dan-graadhouders)
In 2005 heeft hij een koninklijke onderscheiding ontvangen, en werd benoemd tot lid in de orde van Oranje Nassau.

Naast zijn drukke TKD – leven is hij ook vader van 4 kinderen (Daniël, Angel, Benjamin en Audrey), echtgenoot van Maria en opa van vijf kleinkinderen (Gabriël, Chloë, Xavi, Luca en Giaro). In de toekomst hoopt hij nog lang van de sport te mogen genieten.

De vereniging werd opgericht in 1973 en heeft in al die jaren verschillende grote successen geboekt zoals o.a. Europees kampioenen en een wereldkampioen semi-contact sparren en nog vele Nederlandse titels, bij verschillende disciplines.

Kader Vereniging TKD KAwarmala

Het kader van de vereniging bestaat uit 6 personen, v.l.n.r. zijn dit: Benjamin Kawarmala (3e dan), Roy Kawarmala (7e dan, hoofdtrainer), Daniël Kawarmala (4e dan), Linda Fridael (3e dan), Mark Borghouts (2e dan) en Bob Manuhutu (2e dan).